The essay deals with the theme of hospitality in Italian social architecture between the nineteenth and twentieth centuries. The main topic is the process of typological and functional definition of the places of hospitality destined for the lower classes and their evolution in the fields of health care, infant education and social tourism. By proposing a clearer distinction between venal hospitality and disinterested hospitality and freeing the concept of hospitality from that of worldliness, the author focuses on the types of marine hospices, open-air schools, sanatoriums and holiday camps, intended as fields of architectural experimentation and of welfare practices, which are distinct with each other but interacting, and in which the universal social values of the Western hygienic culture are reflected.
Il saggio affronta il tema dell’ospitalità nell’architettura sociale italiana tra Otto e Novecento. Al centro della riflessione è il processo di definizione tipologica e funzionale dei luoghi dell’ospitalità destinati alle classi subalterne e la loro evoluzione nei campi dell’assistenza sanitaria, dell’istruzione infantile e del turismo sociale. Proponendo una più netta distinzione tra ospitalità venale e ospitalità disinteressata e svincolando il concetto di ospitalità da quello di mondanità, l’autore si sofferma sulle tipologie degli ospizi marini, delle scuole all’aperto, dei sanatori e delle colonie di vacanza, intese come ambiti tra loro distinti, ma interagenti, di sperimentazione architettonica e di pratiche di welfare, nei quali si riflettono i valori sociali universali della cultura occidentale di matrice igienico-sanitaria.
L'architettura dell'ospitalità per le classi subalterne. Salute, igiene e turismo sociale tra Otto e Novecento
Roberto Parisi
2020-01-01
Abstract
The essay deals with the theme of hospitality in Italian social architecture between the nineteenth and twentieth centuries. The main topic is the process of typological and functional definition of the places of hospitality destined for the lower classes and their evolution in the fields of health care, infant education and social tourism. By proposing a clearer distinction between venal hospitality and disinterested hospitality and freeing the concept of hospitality from that of worldliness, the author focuses on the types of marine hospices, open-air schools, sanatoriums and holiday camps, intended as fields of architectural experimentation and of welfare practices, which are distinct with each other but interacting, and in which the universal social values of the Western hygienic culture are reflected.I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.