Ethical sustainability broadens the spectrum of action of the concept of "sustainability" and adds further qualifying elements that complement the stringent agriculture / environment relationship considered so far. A Farm to fork strategy from European Commission indicates how the food chain must be directed towards a fair, healthy and environmentally friendly Food system, in which respect for the key principles enshrined in the European pillar of social rights must be guaranteed, especially with regard to jobs precarious, seasonal and undeclared. The consumer must be enabled to make responsible choices towards the purchase of food obtained without the exploitation of labor, even by paying a premium price
La sostenibilità etica è una acquisizione recente che amplia la portata dello spettro d’azione del concetto di «sostenibilità» ed aggiunge ulteriori elementi qualificatori che vanno ad integrare lo stringente rapporto agricoltura/ambiente finora preso in considerazione. La Strategia dal produttore al consumatore della Commissione indica come la filiera alimentare vada indirizzata verso un sistema alimentare equo, sano e rispettoso dell’ambiente, nel quale deve essere garantito il rispetto dei principi chiave sanciti dal pilastro europeo dei diritti sociali, specialmente per quanto riguarda i lavori precari, stagionali e non dichiarati. Il consumatore deve essere messo in condizione di operare delle scelte responsabili verso l’acquisto di alimenti ottenuti senza lo sfruttamento della manodopera anche corrispondendo un premium price.
La sostenibilità "etica" della filiera agroalimentare
lorenza paoloni
2021-01-01
Abstract
Ethical sustainability broadens the spectrum of action of the concept of "sustainability" and adds further qualifying elements that complement the stringent agriculture / environment relationship considered so far. A Farm to fork strategy from European Commission indicates how the food chain must be directed towards a fair, healthy and environmentally friendly Food system, in which respect for the key principles enshrined in the European pillar of social rights must be guaranteed, especially with regard to jobs precarious, seasonal and undeclared. The consumer must be enabled to make responsible choices towards the purchase of food obtained without the exploitation of labor, even by paying a premium priceI documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.